L’artista de les Illes Balears Marc Jesús homenatja les dones de la colla en el marc del 75è aniversari dels Castellers de Vilafranca
Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, els Castellers de Vilafranca presenten el cartell que l’artista de les Illes Balears Marc Jesús ha creat per homenatjar a totes les nenes, noies i dones que formen i han format part de la colla en els seus 75 anys d’història. Els Castellers de Vilafranca tenen clar que no haurien arribat a aconseguir les fites castelleres que han aconseguit, ni serien on són actualment a nivell institucional, sense la incorporació i la participació activa i decisiva de les dones.

L’entrada de nenes, noies i dones de totes les edats a l’activitat dels Castellers ha estat un factor determinant en la revolució i el creixement espectacular que hem conegut en els darrers anys, trencant topics, perjudicis i, mai més ben dit “sostres de vidre”. Per aquest motiu, els Verds han volgut reconèixer, reivindicar i celebrar la decisiva contribució de les dones a la colla, encarregant una obra original a Marc Jesús, conegut com el “pintor de les dones blaves”.

Actualment, més del 30% dels membres dels Castellers de Vilafranca són dones i aquesta xifra segueix creixent any rere any. La colla està apunt perquè algun dia arribi el moment en què una dona, de forma natural, voluntària i lliure, faci el pas de presentar la seva candidatura per ocupar la posició de presidenta o de cap de Colla.

Marc Jesús Vives (Eivissa 1966) és el pintor de les dones blaves de Menorca, illa a la que va arribar amb 18 anys per instal·lar-se a Ciutadella. Dones que són felices i atrevides, sense por a res, que gaudeixen de la vida. Així les pinta un artista que ha fet d’elles tota una senya d’identitat. Marc Jesús va sortir d’una famíilia on no només s’ensenyava a pintar, sino que es vivia l’art. Aquesta passió el va dur a Ciutadella el 1984 per aprendre disseny i bijuteria a Maó. Coneixements que va anar ampliant amb més formació en maquetes, colors, disseny per ordinador. La següent passa la va donar a Pollença amb el mestre Platko, llinatge que parla d’un mite del futbol dels anys 20, qui li va ensenyar joieria. I més enllà de Mallorca, més mar, més terres. Va realitzar viatges pel Carib, Amèrica de Sud, Brasil, Colòmbia, l’Amazones, Àfrica, Istanbul, Alemanya, França, Itàlia, etc. Noves cultures per descobrir i que li van servir per perfilar un estil únic. Des del 1992 es dedica exclusivament a la pintura i a l’escultura. En l’actualitat, les seves dones blaves s’han convertit en una icona de la illa de Menorca i del Mediterrani per extensió.

“En Marc ens mostra lluminosa la millor cara de la vida, contundenment enquadrada, vista amb els uss de la sensibilitat on tot refelcteix irònica bondat i intel·ligència. La seva pintura és com ell. Alegre, vital i serena.” Joan Manuel Serrat