Loading...
Sant Fèlix 2018-03-08T14:32:20+00:00

La diada de Sant Fèlix se celebra el 30 d’agost a Vilafranca del Penedès, des de principis del segle XIX. La jornada castellera és un dels actes més importants de la Festa Major de Vilafranca, considerada ‘festa patrimonial d’interès nacional’ per la Generalitat de Catalunya. Se celebra a la Plaça de la Vila de Vilafranca, considerada “la plaça més castellera”, en bona part, per les memorables diades de Sant Fèlix que s’hi han vist.

La diada de Sant Fèlix és l’única que se celebra en un dia fix (caigui en el dia que caigui) i que compta amb la presència de colles convidades de fora de la Vila. La diada de Sant Fèlix és l’actuació castellera més important del calendari, ja que hi participen les quatre millors colles del món casteller del moment. El 30 d’agost, a la Plaça de la Vila, s’hi poden veure els millors castells de la temporada, en un marc de rivalitat històrica entre les colles que s’hi reuneixen.

La millor actuació realitzada mai en una Diada de Sant Fèlix va tenir lloc l’any 2017, on els Castellers de Vilafranca van igualar la millor actuació de la història dels castells descarregant el 3 de 10 amb folre i manilles, la torre de 8, el 3 de 9 amb folre i l’agulla i el pilar de 8 amb folre i manilles.

A la diada castellera l’envolten un conjunt d’actes des de primera hora, amb les matinades pels carrers de Vilafranca, l’anada a ofici, els pilars al monument Als Castellers, l’entrada a plaça i la processó del vespre (amb l’entrada de Sant Fèlix posterior).

Les colles que més anys han participat en la diada de Sant Fèlix han estat els Xiquets de Valls (actualment, la Colla Vella  i la Colla Joves), els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. Tot i així, també hi ha participat els Nens del Vendrell, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xicots de Vilafranca, entre d’altres.

Més de 200 anys de tradició

Durant els anys de decadència castellera l'única diada de la temporada era per Sant Fèlix a Vilafranca.