Loading...
Tots Sants 2018-03-08T14:28:42+00:00

La Diada de Tots Sants és la diada castellera organitzada pels Castellers de Vilafranca cada 1 de novembre a la Plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès. El primer cop que va tenir lloc aquesta diada va ser el 1987, posant data fixa a la diada de la colla que es celebrabra a mitjans de novembre. Com no podia ser d’una altra manera, totes les colles que hi ha participat al llarg de les diferents edicions hi ha portat els seus millors castells.

Al ser la darrera diada abans d’acabar la temporada, Tots Sants ha servit sovint per completar reptes que han quedat pendents durant l’any o bé per explorar dimensions castelleres desconegudes fins al moment. Així, la diada ha viscut els primers intents de la història de castells com ara la torre de 9 amb folre i manilles, el 4 de 9 amb folre i l’agulla, el 7 de 9 amb folre, el 4 de 10 amb folre i manilles i el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals.

La millor actuació realitzada mai en una Diada de Tots Sants va tenir lloc l’any 2017, on els Castellers de Vilafranca van igualar la millor actuació de la història dels castells descarregant el 3 de 10 amb folre i manilles, la torre de 8, el 3 de 9 amb folre i l’agulla i el pilar de 8 amb folre i manilles.

Com totes les grans actuacions que tenen lloc al llarg de l’any, l’ambient casteller es viu des de primera hora del matí amb el toc de matinades que recorre la vila. Un cop acabat, a Cal Figarot té lloc un gran esmorzar popular per a totes les colles que actuaran a la Plaça més castellera i es fa entrega dels carnets de soci d’honor a les personalitats distingides any rere any. Abans d’enfilar el Carrer de Santa Maria cap a la Plaça de la Vila, sempre té lloc la tradicional fotografia de tota la colla davant del Palau Baltà.

Al llarg dels anys han estat moltes les colles convidades que han actuat en la Diada de Tots Sants. En els darrers anys, el cartell s’ha mantingut estable i les colles convidades han estat els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants.

Gamma extra

La diada de Tots Sants és la segona diada on s'han vist descarregar més castells de gamma extra.