El JOVErd és un concurs de castells en el què participen Escoles i Instituts de Secundària i Batxillerat de la Comarca.

La idea del  JOVErd va sorgir l’hivern del 2010, a les reunions de Junta dels Castellers de Vilafranca de l’equip liderat pel David Miret com a Cap de Colla i en Miquel Ferret com a President, es buscava la solució a la problemàtica d’intentar incorporar nous castellers, i a la recerca de trobar la manera de poder oferir al joves, nois i noies entre els 16 i els 20 anys de Vilafranca una proposta que els resultés atractiva i que els obrís la porta del Figarot, seu social dels Verds. Va ser el Toni Bach, Sotscap de Colla, que va proposar una idea que ja feia temps que li rondava pel cap: organitzar un concurs de castells, cada centre educatiu amb alumnes matriculats a l’etapa de Secundària, de la Comarca estaria representat per una Colla castellera. La idea va quallar de seguida entre l’equip Directiu i va anar prenent forma.

Es va decidir contactar amb els professors d’Educació Física per tal d’explicar-los la nostra proposta i mirar d’engrescar-los, la idea se’ls hi va presentar de la següent manera, un tècnic especialista i amb un gran bagatge pel que fa a treballar amb joves i amb els  tallers de castells, realitzaria a cada centre un taller on s’introduirien aspectes concrets de la pinya, del tronc, i d’una manera molt bàsica la tècnica de pujar, cada un d’aquests aspectes eren valorats en les diferents rondes de les que constaria el concurs, d’aquesta manera al mateix temps que es donaven a conèixer el fet casteller, es motivava els alumnes, i s’assajaven les proves que es realitzarien el dia del concurs.

Reconeixement

El JOVERD va ser premiat per la Revista Castells com a la millor iniciativa social durant la Nit de Castells del 2017.

JOVERD 2010

1a edició, 19 de juny de 2010

Aquella primera edició es va realitzar a finals de juny. Van comptar amb la participació només de 2 centres, en la valoració que vàrem fer ens adonàrem que tot i que els alumnes s’havien mostrat interessat i motivats en els tallers, les dates coincidien amb els exàmens finals i tot el que suposa el final de curs sense classes no afavoria la participació, a Cal Figarot havien vingut 100 joves que s’ho havien passat d’allò més bé fent castells.

JOVERD 2011

2a edició, 14 de maig de 2011

La segona edició es va presentar amb algunes modificacions, el principal canvi va ser el de la data, es va convocar per 14 de maig tot coincidint amb les Fires. En contacte amb els professors d’Educació Física es van programar novament els tallers, en aquests tal i com ja s’havia fet l’any anterior a part de donar a conèixer els castells, es treballaven actituds i valors  com el treball en equip, la cooperació… era mitjançant els tallers que es donava a conèixer la dinàmica del concurs i ja servia com a un primer assaig on es donaven les eines perquè els propis alumnes amb l’ajuda dels seus professors poguessin treballar la seva participació. Els tallers acabaven amb una activitat d’estirar la corda ja que d’aquesta manera era com es decidia el guanyador del concurs. La segona edició del JOVErd va comptar amb la participació de 7 colles que van mobilitzar un total de 250 joves de la Comarca.

El JOVErd ja es coneixia, i per Vilafranca ja no era estrany veure joves vestint samarretes verdes que feien referència a les diferents edicions del concurs. A les programacions del curs de 4t d’ESO i/o primer de batxillerat ja es reservava una o dues sessions per donar a conèixer el fet casteller i treballar a la vegada el concurs.

JOVERD 2012

3a Edició, 19 de maig del 2012

Treballant conjuntament amb els professors i per mirar de millorar el format del concurs, es van introduir alguns canvis per la tercera edició del JOVErd, de tal manera que es va suprimir l’estirada de corda i així es podia donar tot el protagonisme a l’activitat castellera. En aquesta edició es va introduir un jurat, integrat per alguns castellers veterans i emblemàtics, que eren els encarregats de puntuar les estructures que realitzaven les Colles a la 3a Ronda. En aquesta edició es va mantenir la participació de les 7 colles, que van portar un total de 300 alumnes.

Aquest nou format va resultar molt motivant per els alumnes, que veien compensat el seu treball i esforç i al mateix temps els servia per intentar i assolir cada un dels castells treballats en els tallers i trobades que realitzaven els alumnes als seus centres.

JOVERD 2013

4a Edició, 18 de maig del 2013

Després de l’èxit de la 3a Edició del JOVErd, en el que es va superar el número de centres participants i on es van començar a veure castells,  els propis alumnes destacaven que a Cal Figarot havien viscut  un molt bon ambient en el que no només havien alçat els seus primers castells, sinó que també havien pogut compartir l’esforç com a clau d’èxit. Alumnes participants i professors havien gaudit d’una bona jornada.

A partir d’aquesta edició podem dir que el JOVErd ja havia entrat a formar part del dia dia dels centres, i eren els propis alumnes els qui demanaven als seus professors el moment i l’espai per poder començar a trobar-se i així poder començar a treballar.

Els alumnes de cursos superiors buscaven i animaven als de cursos inferiors per tal de formar part de la seva Colla, de manera que es potenciaven i enriquien les relacions entre els alumnes  de cada centre.

En aquesta edició el pati del Figarot es va omplir amb més de 600 alumnes, que venien dels 9 centres que van participar. Els guanyadors per segon any consecutiu varen ser els Castellers del Foix, de Sta Margarida i les Monjos, que com la resta de participants van realitzar els seus castells enmig d’un ambient que reivindicava els valors castellers. Treball en equip, il·lusió, compromís, superació, competició i sobretot un magnífic ambient entre les colles, res va faltar en aquesta jornada on totes les colles van donar els seus màxims.

JOVERD 2014

5a Edició,  17 de maig del 2014

Tal i com ja havia succeït en les darreres edicions, entre els centres i els alumnes hi havia una gran motivació en participar en aquesta cinquena edició del concurs casteller, és per aquest motiu que vam tenir la màxima participació, un total de 10 centres que van omplir el Figarot amb mes de 900 alumnes: Minyons de Penyafort (Col·legi Sant Ramon – Vilafranca), Castellers El Foix (IES El Foix – Santa Margarida i els Monjos), Vailets del Sant Josep (Col·legi Sant Josep – Vilafranca), Castellers del Sant Josep (Col·legi Sant Josep – Sant Sadurní d’Anoia), Castellers de l’Alt Foix (IES Alt Foix – Sant Martí Sarroca), Castellers del Milà (IES Milà i Fontanals – Vilafranca), Colla Jove Sant Elies (Col·legi Sant Elies – Vilafranaca), Bordegassos de l’Alt Penedès (IES Alt Penedès – Vilafranca), Grimpàires del Montagut (Escola el Montagut – Vilafranca), Tirallongues del Pou de l’Eugeni d’Ors (IES Eugeni d’Ors – Vilafranca).

En aquesta edició algunes Colles van portar a plaça algunes estructures força meritòries, el que representa un clar indicador del treball i la motivació que els alumnes presenten a l’hora de treballar i preparar aquest concurs. Així es van poder veure entre altres: dos pilars de 5 amb folre i 5 de 5 nets amb agulla, al costat de 3 de 4 nets amb agulla o torres de 4 netes.

Per aquesta edició es crear un premi que pretenia valorar el treball ja que per optar-hi calia alçar un castell sense que en el tronc d’aquest hi participés cap casteller ni falconer. Aquest premi Oriol Rossell servia també per donar a conèixer entre els més joves la figura del Fundador de la nostra Colla.

JOVERD 2015

6a Edició, 26 d’abril del 2015

Després de les cinc primeres edicions i amb un format ja molt consolidat, els tallers per la 6a edició del JOVErd es van començar a desenvolupar dins de les classes d’educació física dels alumnes de 4t d’ESO o de 1r de Batxillerat, ja el mes de desembre i en alguns casos per petició dels propis alumnes, que tenien ganes de treballar i participar en el què ja tenen programat a les seves agendes. Com cada any els responsables dels Castellers de Vilafranca els donen les pautes bàsiques per a la construcció dels castells i són els mateixos alumnes els qui han de formar una colla castellera pel concurs que és el colofó del projecte. El cap de colla acostuma a ser el professor o professora d’Eduació Física o algun alumne casteller. Les colles poden involucrar alumnes d’altres cursos i, d’aquesta manera, que esdevingui un projecte de tot el centre, amb alumnes d’edats molt diferents.

En aquesta 6a edició  van participar 7 centres, el jardí i la nau de Cal Figarot es van quedar petites davant la gran afluència de participants i públic, entre professors, familiars, amics i castellers. Més de 900 alumnes van participar i gaudir d’aquesta trobada. Poc abans de les 10 del matí, tots els participants es van anar concentrant a les portes de Cal Figarot, on cada colla va alçar un pilar mentre les gralles entonaven el Cant dels Segadors. Després, cada una de les colles van fer l’entrada al pati amb un pilar. Com és habitual, cada una de les colles portava una samarreta amb un color distintiu, tenia un cap de colla –que podia ser el professor o professora o exalumnes castellers- i també un responsable de l’organització per tal de facilitar el desenvolupament del concurs. L’entrada a plaça i l’ordre d’actuació es va cenyir a l’ordre establert en el sorteig d’uns dies abans a la roda de premsa de presentació del JOVErd.

En la primera ronda, les colles havien de fer tants pilars de 2 nets com poguessin, mentre que cada pilar estigués envoltat per unes mans al davant i unes altres al darrera. A la segona i tercera ronda és quan es van veure les estructures més meritòries, com tres pilars de 5 amb folre i dos 7 de 5 amb agulla nets. No va ser fins a la ronda de pilars quan es va definir la colla guanyadora de la sisena edició del JOVErd: els Bordegassos de l’Alt Penedès, de l’IES Alt Penedès de Vilafranca, per davant i a molt poques dècimes dels Castellers del Foix, de l’IES El Foix de Santa Margarida i els Monjos. En tercera posició i completant el podi es van classificar els Grimpaires del Montagut, de l’Escola Montagut de Vilafranca.

Pel que fa al trofeu Oriol Rossell, un premi que va atorgar el jurat del JOVErd, en aquesta edició se’l van endur els Castellers del Foix per l’alta participació del centre amb 250 nois i noies, l’esforç i el treball mostrat durant tot el certamen i pel respecte mostrat vers les altres colles i l’organització.

JOVERD 2016

7a Edició, 16 d’abril del 2016

Al llarg del curs 2015-16 mentre en els centres de l’Alt Penedès es consolidava el “fenomen” JOVErd amb un gran nombre de castellers integrats a la Colla provinents d’aquesta iniciativa i amb un interès manifest en els seus centres escolars, es va despertar fora de la nostra Comarca un interès a poder participar-hi: Figueres, Tarragona Ciutat, i Andorra… Per aquest motiu es va decidir en aquell any poder obrir la participació a un centre i convidar-lo a participar, en aquella edició es va optar per una escola d’EN CAMP Andorra.

Ells com la resta de participants van valorar molt positivament la seva participació.

En aquella edició va haver-hi una participació de 8 centres, amb un total de més de 1000 alumnes, la Classificació final va ser: 1rs  Els Bordegassos de l’Alt Penedès,2ns  Els Castellers d’El Foix (d’Els Monjos), 3rs Els Tirallongues del Pou de l’Eugeni, 4ts Grimpaires del Montagut, 5ns Arreplegats del Milà , 6ns Vailets del Sant Josep , 7ns Menairons d’Encamp i en 8ª posició els Nous de Vilafranca.

En aquella ocasió el Jurat va decidir donar el TROFEU ORIOL ROSSELL als MENAIRONS  d’ENCAMP, valorant així l’esforç a portar aquesta iniciativa a tants KM de distància i amb totes les dificultats que comporta.

JOVERD 2017

8è edició,  18 de març del  2017

La 8ª edició del JOVErd va començar  amb una trobada  amb  tots els  professors , aquesta trobada en el marc d’un sopar. En aquest es fa una valoració de l’edició anterior i es busca data per la celebració de l’edició que s’ha de portar a terme. En aquest cas i donat el calendari escolar, amb les vacances de Setmana Santa es va decidir avançar gairebé un mes, de manera que es va fixar la data de celebració del concurs pel dissabte 18 de març. Aquest any s’avançava un més el dia del concurs del JOVErd, així en tornar de les vacances de Nadal, es van portar a terme els tallers, en total es van fer 10 tallers, en els que s’hi va desplaçar un tècnic de la Colla.

La participació per centres va ser la següent: Alt Penedès 310, El Foix(Els Monjos) 291, St Josep de Vilafranca  62, Eugeni d’Ors 205, St Elies 76, Ins Nou de Vilafranca 52, Montagut 154 i el Milà i Fontanals 89, un total de 1259 participants.

Com sempre va ser una matinal on es van poder viure grans moments de convivència entre els alumnes de cada centre i entre tots ells. Es va respirar un ambient competitiu  sa entre tots els centres.

El pòdium en aquesta edició va quedar d’aquesta manera: en 3r lloc els Arreplegats del Milà, en 2n els Grimpaires del Montagut i com a guanyadors els Bordegassos de l’Alt Penedès

En aquesta edició el TROFEU ORIOL ROSELL va anar cap al Monjos ja que es va atorgar a  els Castellers d’El Foix.

JOVERD 2018

9a edició,  10 de març del  2018

La novena edició del JOVErd de la necessitat en va fer virtut, pel que fa l’espai. Degut a les obres de Cal Figarot es va traslladar el concurs a l’exterior, al carrer General Prim, davant de la seu social dels Castellers de Vilafranca. Amb aquest canvi es va guanyar en espai per les colles i en agilitat a l’hora de realitzar els castells, fet que va generar un concurs més dinàmic, i a més a més, va permetre l’assistència d’un gran nombre de públic, ja que als aficionats habituals del JOVErd s’hi van afegir curiosos i nous interessats.

En aquesta ocasió es va reduir el nombre de colles, que van ser 5, però no el nivell casteller, més aviat al contrari. Per primera vegada es van veure quatre pilars de 5 amb folre, de quatre colles diferents, un castell molt complex per la tècnica i els participants necessaris per realitzar-lo. Totes les colles van oferir un nivell altíssim, aconseguint un concurs tan reeixit com renyit.

Els Castellers del Foix van veure premiat el seu esforç els últims anys i van tornar a quedar en la primera posició, junt amb el mèrit d’haver mobilitzat més de 300 castellers d’un institut de fora de Vilafranca. El premi Oriol Rosell va ser per la Jove de Sant Elies, que malgrat ser una colla amb un potencial humil, ha perseverat i recollit el fruit de molts anys de treball en la pràctica dels castells assolint un molt bon nivell.

Objectius i resultats obtinguts

Els objectius que ens vàrem proposar a l’hora d’engegar aquesta iniciativa a hores d’ara podem assegurar que s’han assolit amb escreix, en aquests darrers anys:

  • Fer arribar els castells als Joves de Vilafranca.
  • Aconseguir reforçar la imatge del fet casteller i dels Castellers de Vilafranca i el formar-ne part.
  • Nodrir la Colla de joves i que aquests s’integrin en el seu funcionament i en el dia a dia d’aquesta.

Altres consideracions

És evident que no tots els joves que participen al JOVErd acabaran formant part d’una Colla Castellera, però des de Castellers de Vilafranca s’intenta que aquests Joves s’integrin dintre la massa social i es sentin còmodes, al que ens agradaria que fos casa seva, Cal Figarot. És per aquest motiu que es va crear un assaig especial per a ells, l’ASSAIG JOVE, aquesta és l’entrada, o el primer pas que els ha de permetre integrar-se amb la resta de castellers.

L’assaig jove és va idear amb els objectius d’ensenyar la tècnica bàsica dels castells, les diferents posicions i les característiques d’aquestes, la història dels castells i en concret de la nostra Colla. Aquest assaig que està programat els divendres des del mes de maig fins a final de temporada, just abans de l’assaig general de la Colla, permet que els nous integrants puguin conèixer les dinàmiques dels assaigs en petit format, i després es puguin anar incorporant a les proves que es realitzaran en els assaigs generals, d’aquesta manera i sense pressió tenen l’oportunitat de  trobar el seu lloc i quin és el paper que hi volen jugar.

Aquest projecte s’ha pogut dur a terme gràcies al treball i la implicació dels professors dels centres participants, que han adoptat el concurs com a propi, i en tot moment s’han mostrat col·laboradors. Conjuntament hem fet valoracions a l’acabar cada edició per poder anar polint aquesta iniciativa fins a arribar a l’edició actual que respon a la millor fórmula trobada fins al moment.

En aquest punt també voldríem exposar el que els Directors i els claustres dels diferents centres participants destaquen com a aspectes molt positius que deriven de la participació dels seus alumnes als tallers i al JOVErd. Tots ells coincideixen a destacar i valorar molt positivament les relacions i les dinàmiques que es creen entre els alumnes dels diferents cursos, veuen en el JOVErd l’única activitat que permet treballar determinats valors i actituds tals com la pertinença a un grup, així com la possibilitat de treballar aspectes de lideratge, integració, comunicació… que tal i com ens fan saber els professors resulta realment difícil de fer a l’aula.