Sota el títol Castellers de Vilafranca: Força, Equiibri, Valor i… Art! Es podran gaudir d’un total de setanta obres de diferents artistes

El proper divendres 22 de març, s’inaugurarà l’exposició Castellers de Vilafranca: Força, Equiibri, Valor i… Art! Al Fòrum Berger Balaguer en un dels molts actes en motiu del 75è aniversari de la colla verda de Vilafranca. Aquesta exposició, organitzada pels mateixos Castellers de Vilafranca i la Fundació Pinnae, és fruit del treball de mesos de recerca d’obres d’art inspirades en els Castellers de Vilafranca, obres de diferents autors que tenen com a protagonistes els Verds. 

Estem davant d’una exposició d’art única i especial per diversos motius: és la primera exposició d’aquestes característiques dedicada a una colla castellera o entitat penedesenca, on s’han localitzat més de setanta obres d’art dedicades a la colla i on participen un total de 51 artistes, fet que es tracta d’una exposició col·lectiva i contínua al llarg d’aquests setanta-cinc anys d’història.

Les obres són de diversos estils i tècniques: olis, acrílics, aquarel·les gravats, dibuixos, collages, etc, i dona testimoni que els Castellers de Vilafranca tenen una relació amb l’art des dels seus inicis. Així mateix, algunes de les obres d’art estan afincades a Cal Figarot, seu social de la colla, i no s’ha volgut traslladar-les per tal que sigui una extensió de l’exposició de la Rambla Nostra Senyora. Algunes obres no s’han exposat mai abans o fa molts anys que no es poden veure públicament, i per primera vegada es podrà admirar a Vilafranca l’obra “El Casteller” d’Eduard Arranz-Bravo, creada el 1972.

En motiu d’aquesta exposició s’ha editat un catàleg que recull 64 obres de 54 artistes diferents. Es tracta d’una edició limitada que es posarà a la venda a un preu popular a l’abast de tothom, als Castellers, als aficionats als castells i als amants de l’art. Tots els diners de la venda d’aquest catàleg aniran destinats a la Fundació l’Espiga, una entitat sense afany de lucre que està al costat de les persones amb discapacitat i al de les seves famílies. Dona resposta a les necessitats de les persones de les comarques de l’Alt Penedès i Garraf. La Fundació l’Espiga té com a finalitat la promoció de l’assistència, ensenyament i formació genèrica i específica, i, en general, qualsevol activitat que tendeixi a la inclusió social de les persones amb discapacitat. La imatge gràfica d’aquesta exposició i del catàleg és obra de Martí Ferré de Bildi Grafiks a partir d’un fragment de l’obra de Pau Boada per a la primera portada del setmanari TOTHOM del 1969.

La inauguració tindrà les intervencions del president de la Fundació Pinnae, Sr. Martí Solé i Bordes, i del president dels Castellers de Vilafranca, Ernest Gallart i Pérez, així com la presentació de l’exposició anirà a càrrec del Sr. Eloi Miralles i Figueres, apotecari, folklorista i membre dels Verds. Eloi Miralles també és l’autor del text d’introducció del catàleg de l’exposició. En acabat l’acte d’inauguració de l’exposició s’oferirà una copa de cava als assistents gentilesa de Caves Oriol Rossell. L’exposició estarà oberta des del divendres 22 de març fins el diumenge 5 de maig del 2024. L’exposició es podrà visitar des del divendres 22 de març fins el diumenge 5 de maig del 2024.

A més a més de l’exposició, està previst organitzar un conjunt d’activitats culturals paral·leles: visites d’alumnat d’escoles i instituts, visites guiades a l’exposició i a Cal Figarot, lectura de contes de temàtica castellera, etc.