Els Castellers de Vilafranca lamentem la no autorització a la realització de pilars de 5 durant la diada de Sant Fèlix, el proper 30 d’agost.

No entenem que no s’autoritzi un acte amb un protocol que compleix totes les granties de seguretat i control, molt més exigents que les que se segueixen en activitats habituals al nostre voltant i en tantes festes majors d’arreu del país. A més, un 92% dels 50 castellers i castelleres seleccionats pel pilar comptaven amb la pauta de vacunació completa. Ni s’ha autoritzat un protocol específic per la diada de Sant Fèlix, ni s’ha actualitzat el pla sectorial, que hauria beneficiat totes les colles castelleres del país. Lamentem, denunciem i rebutgem la falta de proactivitat i voluntat de les autoritats del país per reactivar l’activitat castellera després de més d’un any i mig d’innactivitat, que l’aboca a un procés de decadència.

Nosaltres també hem viscut els forts estralls de la pandèmia. També hem perdut companys, amics i familiars, i ens ha afectat laboralment i socialment. Som totalment conscients de la realitat que vivim i de la situació en la que estem, però també som l’única activitat del país que encara no ha començat un procés de represa.
Esperem que els dirigents polítics del país no continuin donant l’esquena al món casteller i que de manera urgent es recondueixi la situació perquè no s’hi trobin altres diades com la de Santa Tecla, a Tarragona; la del Mercadal, a Reus; o la de Santa Úrsula, a Valls. Els castells són un dels emblemes del país, riquesa del territori i, recordem, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i ara estan en perill. Arribarà l’Onze de Setembre i les autoritats ens posaran d’exemple en la defensa del país, del territori i de la catalanitat, mentre que no hauran mostrat cap interès per protegir-nos.

Mentrestant, nosaltres seguirem lluitant per poder tornar a aixecar castells. Seguirem obrint la nostra seu social, Cal Figarot, com a centre de vacunació; seguirem treballant pel país; seguirem ensenyant a la nostra canalla els valors de la colla; seguirem treballant, malgrat les adversitats, per fer castells més alts, més segurs i millors. La cultura és segura; fer castells, també.

Castellers de Vilafranca