Els Castellers de Vilafranca i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) renovaran l’acord de col·laboració

24594 wxh

 

Els Castellers de Vilafranca i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)  renovaran l’acord de col·laboració per mitjà del qual la colla vilafranquina s’adhereix al programa Voluntariat per la llengua (VxL), que desplega el CPNL a tot Catalunya (a Vilafranca per mitjà del Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès). Aquesta és la cinquena vegada que els Castellers vilafranquins signen un acord per donar suport al VxL, ja que van ser una de les primeres entitats a fer-ho, l’any 2006. Actualment, a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf, hi ha més de 60 entitats que s’hi han adherit.

 

Voluntariat per la llengua

 

Voluntariat per la llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa, que es troben una hora a la setmana per conversar en català a l’hora i el lloc que convenen, a més de poder participar en activitats culturals i de coneixement del territori que s’organitzen per al col·lectiu.

 

El programa va néixer l’any 2002 i ja hi han passat més de 100.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

 

Castellers de Vilafranca al VxL

 

La col·laboració dels Castellers de Vilafranca en el programa se centra sobretot en tres punts. Per una banda, ofereix la possibilitat als castellers de la colla a formar part de les parelles que regularment es troben per mantenir converses en català (sigui com a voluntari o sigui com a aprenent). A més, els Castellers cedeixen el bar del local social, Cal Figarot, com un possible punt de trobada d’aquestes parelles, ja que es pretén propiciar les converses en llocs apartats de l’aula i que fomentin l’ús del català en les situacions habituals de trobada entre les persones. Finalment, tant la colla com el Servei de Català col·laboraran per organitzar activitats de difusió de la cultura catalana, en general, i del fet casteller, en concret.

 

Com participar-hi

 

Per participar en el Voluntariat per la llengua com a voluntari o com a aprenent, només cal inscriure’s en línia a http://vxl.cat/participa-hi o bé de manera presencial o per telèfon al Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès: carrer de Pere el Gran, 32, de Vilafranca, telèfon 93 890 61 79, slcvilafranca@cpnl.cat (les dades de contacte es poden trobar a www.cpnl.cat/xarxa ). Més informació a http://www.vxl.cat/ .