El concurs entre els centres educatius serà el proper 25 d’abril. Des de principis d’any s’estan realitzant els tallers preparatoris.

 

Un any més, i ja en fa 5, arriba una nova edició del JOVErd, un projecte que va néixer el 2010 per apropar els Castellers de Vilafranca i obrir les portes de Cal Figarot al jovent de la vila i de la comarca. Com en els últims anys, el JOVErd no només comença i acaba amb el concurs entre els centres educatius que es farà a la seu social dels Verds el proper dissabte 25 d’abril, sinó que comença moltes setmanes abans amb els tallers a cada una de les escoles i instituts de l’Alt Penedès.

 

Els tallers per la sisena edició del JOVErd ja fa setmanes que van començar i es desenvolupen dins de les classes d’educació física dels alumnes de 4t d’ESO o de 1r de Batxillerat. Els responsables dels Castellers de Vilafranca els donen les pautes bàsiques per a la construcció dels castells i són els mateixos alumnes els qui han de formar una colla castellera pel concurs del 25 d’abril, que és el colofó del projecte. El cap de colla acostuma a ser el professor o professora d’Eduació Física o algun alumne casteller. Les colles poden involucrar alumnes d’altres cursos i, d’aquesta manera, que esdevingui un projecte de tot el centre, amb alumnes d’edats molt diferents.

 

Any rere any, l’èxit del JOVErd ha estat rotund. En cada edició el nombre de participants ha crescut notòriament i l’ambient pre-JOVErd fa setmanes que es respira a les xarxes socials. Els i les alumnes ja esperen la cita i alguns centres, fins i tot, han preparat vídeos motivacionals per animar als seus companys i companyes de classe. Al 2013 es va arribar a una participació de 600 alumnes, mentre que l’any passat es va fregar gairebé la xifra dels 900. A dia d’avui, els Castellers de Vilafranca encara no tenen xifres previstes de participació, però fins al moment ja s’han realitzat 11 tallers, cosa que ha provocat apropar els castells a més de 920 alumnes de tota la comarca de l’Alt Penedès.

 

Com ja va succeir en l’edició del 2014, aquest any també s’obre el concurs de disseny del cartell del JOVErd perquè els centres tinguin l’oportunitat de guanyar altres premis al costat dels pròpiament castellers. Els centres educatius entregaran els seus dissenys el proper dilluns 23 de març i un jurat valorarà totes les propostes de cartells. El cartell guanyador serà el que els Castellers de Vilafranca utilitzaran per promocionar la sisena edició del JOVErd.

 

 

Amb cinc edicions del JOVErd a la butxaca i la sisena en marxa, els Castellers de Vilafranca valoren molt positivament l’experiència del projecte, ja que en els últims anys la colla ha experimentat un notable creixement de l’entrada de castellers i castelleres ben joves. A més, any rere any, els centres educatius ja esperen de nou la iniciativa, que es converteix en una jornada lúdica, competitiva i que permet la interacció entre els centres d’educació secundària de la comarca.