El president dels Castellers de Vilafranca, Jou Cabré, serà l’encarregat de fer el pregó de les festes de Sant Antoni Abat aquest dissabte a Martorell

 


 

Aquest cap de setmana se celebraran a Martorell les tradicionals festes dels Tres Tombs per Sant Antoni Abat. Enguany, el president dels Castellers de Vilafranca, Jou Cabré, serà l’encarregat de fer-ne el pregó, com a representant d’una de les entitats més importants del país, segons els Amics de Sant Antoni Abat, associació organitzadora de les festes. El pregó serà dissabte 10 de gener a la tarda a la Plaça de la Vila de Martorell. L’acte començarà, però, a dos quarts de 7 al Pont del Diable, des d’on es marxarà per rebre al pregoner d’aquest any al portal d’Anoia. Les festes s’allarguen, però, tot el cap de setmana.

 

La festa es va iniciar l’any 1642 amb motiu de la constitució de la confraria de Sant Antoni Abat, patró dels carreters i traginers i Sant Isidre, patró dels pagesos. Durant la Guerra del Francès (1808 – 1814), la festa es va deixar de celebrar, però al 1854 es va recuperar amb els Tres Tombs i la corresponent benedicció del bestiar.

 

 

Els Amics de Sant Antoni Abat és l’entitat organitzadora dels actes i compta amb un patrimoni de carros i carruatges de gran valor històric que reflecteixen la vitalitat agrícola i ramadera que tenia l’economia de Martorell. Aquesta entitat té els seus orígens en una comissió creada l’any 1968 i que, des d’aleshores, es manté com a Amics de Sant Antoni Abat i que ha sabut mantenir viva i actualitzada aquesta festa centenària.