Des de Brussel·les, els Castellers de Vilafranca van participar a la iniciativa ‘Catalans want to vote – Human Towers for democracy’ d’Òmnium Cultural

 


 

Jornada història la que es va viure arreu d’Europa: castells a diverses capitals del continent per reclamar el dret dels catalans i catalanes a decidir sobre el seu futur. I els Castellers de Vilafranca ho van fer des de Brussel·les i en un dels indrets més coneguts de la capital belga: la Grand Place. A les 12 en punt del migdia arreu sonaven les gralles entonant el Toc de Castell i el nostre 3 de 8 anava amunt –abans, i per escalfar les espatlles, ja s’havia descarregat el 5 de 7. Amb el castell descarregat, els castellers i castelleres van desplegar 150 estelades i es van donar la mà amb els catalans residents a Bèlgica formant una cadena humana que donava la volta a tota la Grand Place. Després, l’actuació va continuar amb el 4 de 8, el 6 de 7 amb agulla i diversos pilars de 4.

 

Una estona després, la colla es va dirigir fins al Mennaken Pis, un altre dels símbols de Brussel·les, vestit de castellers de Vilafranca per l’ocasió. Allà, els Verds hi van alçar un vano de 5.

 

Des de dijous a Bèlgica

 

Tot i que l’actuació principal del viatge a Bèlgica era la de diumenge a la Grand Place, els Castellers de Vilafranca van arribar al país centreuropeu dijous a la tarda. La primera nit la van passar a Gant, una de les ciutats més conegudes de Flandes. Allà van descarregar el 3 de 7, el 4 de 7 amb l’agulla, el 5 de 7 i quatre pilars de 4, i van ser rebuts a l’ajuntament de la localitat.

 

Divendres al matí es van traslladar cap a Brussel·les i al migdia van visitar el Parlament Europeu guiats per assistents d’eurodiputats catalans. A més, també van alçar just a l’entrada de la seu parlamentària un vano de 5 amb la Senyera i la bandera europea. Divendres a la tarda, els vilafranquins van ser rebuts a la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya i van actuar al parc de l’Atomium. Allà van descarregar el 5 de 7, el 4 de 7 amb agulla, el 4 de 7 i el 3 de 7. Els Castellers de Vilafranca van posar el punt i final a un divendres ben complet amb un taller de castells i un sopar al Foyer, a un dels barris més desafavorits de Brussel·les on s’ha muntat una colla castellera per lluitar contra l’exclusió social.

 

Dissabte al matí va ser el torn per desplaçar-se a Valònia, la zona francòfona del país, per actuar en una de les seves ciutats més importants, Lieja. Allà van descarregar el 6 de 7, el 3 de 7 net, el 4 de 7 amb agulla, la torre de 7, el 4 de 7 net i diversos pilars de 4. Al finalitzar l’actuació, els Verds van ser rebuts a al Palau de la Place de Saint-Lambert, seu de l’assemblea provincial. Ja de nit i a Brussel·les, va tenir lloc el sopar de la colla amb responsables d’Òmnium Cultural.

 

 

Els Castellers de Vilafranca valoren molt positivament al viatge i la iniciativa d’Òmnium Cultural de fer pinya per explicar al món que els catalans i catalanes volen decidir, i ho volen fer d’una forma completament democràtica. Aquesta no és la primera vegada que els vilafranquins participen activament en actes per donar suport a un futur nou per Catalunya, ja que anteriorment havien participat a la manifestació de l’Onze de Setembre de 2012, al Concert per la Llibertat al juny de l’any passat i a la cadena humana per la independència de l’últim Onze de Setembre. A més, la colla també es va adherir al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.