La presentació del primer volum del llibre dels Castellers de Vilafranca va omplir de gom a gom l’Auditori Municipal. L’acte, que va servir per celebrar, també, el 65è aniversari dels Verds, va recordar l’origen de la tradició castellera a la vila i els primers anys de la colla.

 

 

Prop de 500 persones vingudes d’arreu es van trobar dissabte a Vilafranca a la presentació del primer volum del llibre dels Castellers de Vilafranca. De Valls, de Tarragona i de moltes altres viles i ciutats del país. I és que aquest primer volum, a part dels Castellers de Vilafranca, també parla dels castells a Vilafranca i de l’origen de la tradició castellera a la vila –del Ball de Valencians i dels Xiquets de Valls. L’acte, presentat pel periodista vilafranquí Ricard Rafecas, va fer un repàs dels primers anys de la història de la colla, quan els Castellers vestien, primer, la camisa rosada i, més endavant, la vermella.

 

Els parlaments de l’acte van alternar-se amb vídeos sobre aquests primers anys de la colla i també sobre la confecció del llibre. El primer en parlar va ser el president de la colla, Jou Cabré, que, en nom dels Verds, va agrair a l’autor, Eloi Miralles, al dissenyador, Martí Ferré, i a l’editor, Ramon Nadal, la gran feina feta aquests últims mesos amb el llibre. També va parlar de l’esforç, el treball i el sacrifici de moltes dècades per arribar al nivell que la colla es troba actualment. El següent a intervenir a l’acte va ser el Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Accions Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig. A continuació va ser el torn per l’historiador Josep Bargalló que, a més, també és l’autor del pròleg del llibre. Bargalló va fer un repàs de l’origen dels castells a Vilafranca i va explicar com n’era de necessari un llibre que recollís la llarga tradició castellera a la vila. Després va ser el torn de l’autor del llibre, Eloi Miralles, que va mostrar la seva satisfacció per haver escrit el llibre i presentar-lo just ara, tot i que va apuntar que el llibre ja era una encàrrec ara fa 15 anys, pel 50è aniversari de la colla.

 

Durant l’acte també es va fer un petit reconeixement a Joan Soler i Durich que, amb 92 anys, és la persona més gran que queda en vida que vestís la camisa rosada. Seguidament, els grallers de la colla van entonar el Toc d’entrada i els Verds van alçar un pilar de 5. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va ser l’encarregat de cloure l’acte. La coral infantil i juvenil L’Espinguet va posar el punt i final a la presentació interpretant, entre altres, l’himne de la colla –Amunt Verds!- i el Cant dels Segadors.

 

El proper volum del llibre de la colla ja està en marxa. S’iniciarà al 1957, quan els vilafranquins ja van començar a vestir la camisa verda.

 

Podeu veure les fotografies de la presentació aquí.