Els Castellers de Lo Prado (Xile) van arribar dimarts a Vilafranca amb ganes de poder fer bons castells i millorar la seva tècnica durant la seva estada a Catalunya

 

38 són els membres dels Castellers de Lo Prado (Xile) que han viatjat des d’Amèrica Llatina fins a Vilafranca per poder viure en primera persona la Més Típica i, sobretot, fer castells i aprendre per millorar el seu rendiment casteller. Aquests són els objectius que el seu cap de colla, Marcos Lara, va destacar a la roda de premsa que dimecres va tenir lloc a la seu social dels Castellers de Vilafranca, Cal Figarot, on a més va emfasitzar els vincles emocionals i d’amistat que els uneix amb la colla castellera de la capital penedesenca. Els Castellers de Lo Prado s’estan allotjats a l’alberg de Vilafranca i la seva estada a terres catalanes s’allargarà fins el proper 4 de setembre.

La història d’amistat que uneix als Castellers de Lo Prado i als Castellers de Vilafranca es remunta al 2006, quan van tenir lloc els primers contactes entre les dues entitats. Al gener del 2008 els vilafranquins es van desplaçar fins a Xile, que va ser el punt més àlgid de la relació entre les dues colles. Per Festa Major del mateix any, el 2008, alguns representants dels Castellers de Xile van venir a Vilafranca i, al 2010, una delegació vilafranquina es va tornar a desplaçar a Xile per participar, juntament amb els de Lo Prado, al Fòrum Universal de les Cultures de Valparaíso. Allà, els Castellers de Lo Prado van aconseguir el seu primer castell de 7, el 3 de 7.

Tant el seu president, Luís Garrido, com el cap de colla, Marcos Lara, van destacar el gran salt qualitatiu que entre el 2008 i el 2012 ha realitzat la colla dels Castellers de Lo Prado. Si al principi van començar com un projecte de tallers a les escoles per introduir valors als més petits en cert risc social, ara ja es declaren com una colla castellera més. Tenen una estructura d’organització interna com les colles catalanes, és a dir, amb una junta directiva i amb un equip tècnic. En aquests moments són al voltant d’un centenar de castellers.

Els Castellers de Vilafranca han preparat un pla d’activitats ben ple pels de Lo Pardo durant la seva estada a Catalunya. A part de participar als assaigs dels de la camisa verda, visitaran diverses viles i ciutats, com Barcelona, Sitges i Valls, on es trobaran amb les dues colles vallenques. A més, i gràcies a la bona relació que la colla de Vilafranca manté amb la Masia del F.C. Barcelona, aquests últims van donar unes 60 entrades perquè els Castellers de Lo Prado poguessin visitar el Museu del Barça i les instal·lacions del Club. Aquesta visita està programada pel proper divendres 24 d’agost.

A més, els Castellers de Lo Prado també han portat diversos castells de 6, i algun de 7, preparats per enlairar aquests dies a Catalunya. La principal actuació serà el proper diumenge 26 d’agost a la Plaça Jaume I de Vilafranca, on compartiran plaça amb els Castellers de Berga. L’actuació començarà a les 19h.