Els Castellers de Vilafranca han realitzat tallers als diferents instituts, que dissabte competiran en un concurs de castells a Cal Figarot

 

 

El proper dissabte 19 de maig se celebrarà a la seu social dels Castellers de Vilafranca, Cal Figarot, una nova edició del Joverd. El format d’enguany és semblant al de les últimes dues edicions, però s’han inclòs alguns canvis per fer-lo més atractiu i amè, com per exemple un barem de puntuacions i un jurat. A dia d’avui, set centres educatius d’Educació Secundària han confirmat la seva assistència al concurs, on cada un s’haurà d’identificar amb un nom de tipologia castellera i amb una samarreta de color.

Però el Joverd’12 no comença i acaba amb el concurs del proper dissabte. Durant els últims mesos s’han realitzat diversos tallers de castells als centres d’Educació Secundària de tot l’Alt Penedès, on els Verds han explicat què són els castells, què signifiquen i la tècnica bàsica per pujar. En aquest sentit, és important la feina realitzada pels professors d’Educació Física dels centres, que a més de ser els caps de colla de cada un dels grups, han estat l’enllaç entre el centre i la colla i han ofert les hores d’Educació Física per a poder realitzar els tallers de castells. El concurs de dissabte a Cal Figarot significa el punt i final de tot aquest procés, on les diferents colles dels centres hauran de mostrar tota la preparació feta de les estructures bàsiques que alçaran el proper dia 18.

El concurs estarà format per 3 rondes on les colles tenen delimitat què han de fer, més una ronda de millora al final, que de ben segur determinarà la colla guanyadora de la 3a edició del Joverd. A la primera ronda s’haurà de fer un pilar de 3 on, una vegada estigui carregat, s’haurà de treure el baix i així, treballar molt a nivell de pinya. A la segona ronda, les colles hauran de fer el màxim nombre de pilars de dos possible, i a la tercera, un pom de dalt. A la ronda de millora les colles podran elegir la construcció que alçaran.

Les centres educatius que de moment ja estan confirmats són l’IES Eugeni d’Ors, l’IES Alt Penedès, l’IES Milà i Fontanals, l’Escola Montagut, Sant Josep de Sant Sadurní, l’IES el Foix i l’IES de Sant Martí Sarroca. Els Bordegassos de l’Alt Penedès han estat els guanyadors de les dues primeres edicions.

El Joverd és una iniciativa dels Castellers de Vilafranca que va començar ara fa dos anys amb l’objectiu d’obrir Cal Figarot al jovent de Vilafranca i de tota la comarca. Després de les dues primeres edicions, i a les portes de finalitzar la tercera, la valoració que en fa la colla vilafranquina és molt positiva, ja que s’ha vist un increment del nombre de nois i noies molt joves que han entrat a formar part dels Verds. Inicialment, el Joverd es va dissenyar pels estudiants de 1r de Batxillerat, però en els centres on no hi ha aquesta franja educativa, s’ha realitzat amb els alumnes de 4t d’ESO, tot i que al concurs de dissabte poden incloure estudiants d’altres cursos.

El concurs del Joverd’12 començarà a la seu social dels Castellers de Vilafranca, Cal Figarot, a partir de les 10 del matí.