Els Castellers de Vilafranca viatjaran a Nova York el proper mes de juny per promocionar els castells i la cultura catalana a una de les principals ciutats del món

vilafranca timessquare

Els Verds actuaran per primera vegada a la ciutat dels gratacels el proper mes de juny en un viatge iniciativa 100% de la colla i on s’han buscat les complicitats i sinergies de diverses entitats publiques i privades per fer possible la primera actuació castellera en una de les grans ciutats referents del món. El desplaçament a Nova York, que era un projecte desitjat per la colla des de feia molts anys, té com a objectius principals promocionar els castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO i actuar en els llocs més emblemàtics de la ciutat. En aquests moments la colla està treballant per concretar totes les actuacions que es realitzaran al llarg de l’estada i els seus emplaçaments corresponents, així com també s’està elaborant el pla de viatge pels castellers i les possibles visites del grup a diferents llocs de la ciutat.

Les dates del viatge, del 19 al 24 de juny, coincidiran amb l’estada de dos dies a Nova York del President de la Generalitat, Artur Mas, per promocionar la cultura, el turisme i les empreses de Catalunya.

D’altra banda, també en aquestes dates es farà la presentació del documental en 3D l’Enxaneta, produït per Televisió de Catalunya sota el lideratge de Paulí Sobirà a la direcció i Natàlia Cucurella com a productora. Els Castellers de Vilafranca actuaran de forma voluntària a la presentació del documental, que està prevista pel dia 23 de juny a les 11 del matí al cinema AMC Lincoln Square, situat al centre de Manhattan i amb un aforament de 330 places. Totes aquestes activitats són independents les unes amb les altres, però s’ha procurat fer-les compatibles i aprofitar la feina de tots.

A més, els Castellers de Vilafranca també participaran a la presentació del documental The Human Tower a Nova York. Ubicat en tres països diferents -la Índia, Xile i Catalunya-, el treball és una història global de les habilitats i el suspens en la construcció de torres humanes, tant en el cas dels Govindes com en el dels castells. El documental captura la filosofia i passió que els Castellers de Vilafranca mostren amb la seva ajuda als Castellers de Lo Prado i amb la seva participació a la celebració del festival Dahi Handi a Bombai. The Human Tower està dirigit per Ram Davineni i Rojas Cano i distribuït per Goldcrest, productora que ha guanyat 19 premis de l’Acadèmia per treballs anteriors. A Catalunya, Espanya i Amèrica Llatina el documental ha estat distribuït per Parallel 40, i justament el passat mes d’abril li va dedicar la iniciativa del “Documental del Mes”, que mes rere mes promociona els millors documentals realitzats en diferents països.

L’expedició dels Castellers de Vilafranca estarà formada per 126 castellers que marxaran cap a Nova York el dimarts 19 de juny. L’allotjament serà a un alberg nou de la cadena Equity Point, situat a Times Square amb el carrer 41. La colla agafarà el vol de tornada a Catalunya el diumenge 24 a la tarda, i arribaran a Vilafranca dilluns 25.

Després dels viatges a Xile al 2008 i a l’Índia l’agost passat, aquest viatge a Nova York és un altre projecte d’envergadura que els Castellers de Vilafranca emprenen i que de ben segur serà una molt bona oportunitat per situar els castells, Vilafranca i Catalunya al món.

A mesura que tinguem més informació sobre el pla de viatge i les actuacions previstes anirem actualitzant la informació.