Diversos IES de Vilafranca i d’altres poblacions han començat a realitzar el taller de castells per tal de preparar la nova edició del concurs que els Castellers de Vilafranca organitzen per tercer any consecutiu. Aquest any es preveu la participació dels Bordegassos de l’Alt Penedès, actuals guanyadors del concurs, i de vuit colles més que, representant als seus respectius centres educatius, miraran de rebatre’ls.

Aquest proper dissabte 19 de maig a Cal Figarot es portarà a terme la tercera edició del JOVERD; un concurs de castells en el què participen diferents colles castelleres dels centres de Secundària i Batxillerat del Penedès. Com en l’edició anterior, aquest concurs entra dins del programa de les Fires de Maig de Vilafranca.

Per aquesta edició ja hi ha confirmada la voluntat de participar-hi de més de 8 centres educatius de la comarca. Aquests centres tenen l’oportunitat de preparar aquest concurs mitjançant uns tallers de castells que els Castellers de Vilafranca realitzen per als alumnes més grans.

Ja fa algunes setmanes que els Verds es desplacen per aquestes escoles i IES per realitzar els diferents tallers. En aquests, com en tots els que ofereixen per escoles, clubs i empreses, es donen a conèixer els castells i es treballen actituds i valors com el treball en equip, la cooperació, l’esforç, la confiança, entre altres, que els castells i la seva pràctica porten associats. Els professors valoren molt positivament aquests tallers ja que els permeten observar, treballar i fomentar aspectes importants en la formació dels alumnes i la seva relació que difícilment es poden treballar a les aules.

Mitjançant els tallers es dóna a conèixer la dinàmica d’aquest concurs, també es treballen les bases i es donen les eines perquè els propis alumnes amb l’ajuda dels seus professors puguin preparar la seva participació.

Donat l’èxit de la darrera edició, en la que ja hi va haver la participació de més de 250 joves, s’ha modificat l’estructura del concurs, donant tot el protagonisme a l’activitat castellera. Així en les tres rondes de les que consta el concurs els participants han de realitzar petites estructures (pilars, pinyes i poms de dalt) que seran puntuades per un jurat format per alguns dels castellers més veterans o emblemàtics de la colla.