sous
La publicació dels honoraris dels castellers de tronc i de la canalla dels verds era una llarga reivindicació per part d’algunes colles i de certs periodistes castellers


Després d’un intens debat la Junta dels Castellers de Vilafranca ha decidit fer públic el que cobren els castellers de tronc i la seva canalla per pujar en els castells dels verds. Aquesta informació es lliurarà a tots els socis de la colla en l’assemblea anual ordinària que es celebrarà properament i que posarà punt i final al mandat de quatre anys de David Miret i Miquel Ferret al capdavant de la colla.
En un context en que les principals institucions públiques, financeres i empresarials del país estan apostant per la transparència respecte els seus comptes, el seu finançament i les retribucions salarials dels seus dirigents, els Castellers de Vilafranca han decidit sumar-se a aquesta onada de transparència i rigor pressupostari per acabar amb anys d’especulacions i rumors més o menys intencionats.
Així, la Junta de la colla presentarà en la propera assemblea els honoraris de cada casteller de tronc -i d’altres posicions destacades del castell- desglossat en tres conceptes: el de sou base segons la seva fitxa, el de sou variable segons el grau de compromís en els assajos, la quantitat de castells en els que ha participat i la dificultat dels mateixos, i les dietes de quilometratge pels seus desplaçaments.
També es faran públics les contraprestacions econòmiques que reben els nens i nenes de la canalla de la colla tenint en compte l’aportació fixa acordada en el moment de fitxar pels verds. En el cas de la canalla també es té en compte el seu compromís en els assajos i la seva participació en els castells de màxima dificultat, però es contempla una penalització pels casos en que la canalla es faci enrera alhora de pujar a un castell.
Per últim, els Castellers de Vilafranca també faran públics els sous i dietes del seu cap de Colla, del seu president i de la resta de membres de l’Equip Directiu dels darrers quatre anys.
Després de prendre aquesta iniciativa és molt probable que nombroses entitats culturals i esportives de Catalunya segueixin els passos dels verds i facin públic els seus comptes i honoraris. Fins i tot no es descarta que tan la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) com els periodistes castellers facin públic el que cobren per realitzar la seva tasca.