DSC_5979

Arribem al final de l’any i és hora de valorar el que ha donat de si el 2010 pels Castellers de Vilafranca i la veritat és que el balanç no potser més positiu.

A principis d’any els Castellers de Vilafranca ens proposavem diversos objectius: incorporar joves a la colla; renovar posicions del tronc, del folre i de les manilles; fer un gran Sant Fèlix i una bona Festa Major; portar moltes camises i aficionats a Tarragona, guanyar el Vè concurs consecutiu i fer feliç a molta gent de Vilafranca i del Penedès; realitzar una brillant diada per Tots Sants; firmar la millor temporada globalment; millorar els espais de Cal Figarot; modernitzar la pàgina web i els canals de comunicació; projectar la colla i Vilafranca a l’estranger…, es pot dir que entre tots ho hem aconseguit amb escreix. 

Aquest 2010 hem assolit unes xifres castelleres de somni: 15 castells de gamma extra, 32 castells de nou i 53 castells de gamma alta de vuit. La qualitat i quantitat d’aquests castells i l’alt percentatge de castells descarregats fan que aquesta temporada sigui la millor de la història. Com a dada, hem aconseguit descarregar fins a 6 castells de gamma extra diferents: torre de 9 fm, pilar de 8 fm, 5 de 9 f, 4 de 9 fa, 3 de 9 fa i Td8. Un fet insolit fins aquest any. 

La temporada ens ha donat molts moments especials: els dos castells de nou en un mateix dia a Cornellà i a La Selva, la tripleta vilafranquina a Badalona, el 5 de 8 amb l’agulla a La Bisbal, els dos castells de gamma extra al Catllar, un Sant Fèlix amb quatre castells de gamma extra, els pilars de 8 per Sant Ramon i La Mercè, el Vè Concurs de Castells consecutiu, la fantàstica diada de Tots Sants, la segona millor diada de la història -després de la de Sant Fèlix del 2005- i la millor amb tots els castells descarregats, i com no, la joia de la torre de 8 descarregada, una fita històrica que ens omple de satisfacció. 

Per setzena temporada consecutiva hem aconseguit descarregar castells de gamma extra i hem d’estar molt contents de poder dir que un any més els Castellers de Vilafranca ens mantenim com a colla capdavantera. 

I això ha esta possible gràcies a la millor canalla del món, al compromis dels castellers del tronc, al treball de la gent del folre i les manilles, i a la força dels castellers del peu que un any més ho han donat tot. I sobretot a la gran feina feta pel nostre cap de Colla David Miret, al nostre sotscap de Colla, Toni Bach i a tot l’equip de la Tècnica, a l’Anna Riba i l’equip de la Canalla, i al Xavier Badia i l’àrea Medico-Esportiva. Un any més han treballat en cos i ànima per la Colla. 

Aquest 2010 la crisi econòmica s’ha continuat fent sentir en tots els àmbits de la nostra societat, però gràcies a l’esforç de tots els castellers, els socis, les institucions públiques i les empreses que ens patrocinen, la colla ha pogut tirar endavant nombrosos projectes, com han estat les obres de reforma i millora de la planta baixa de Cal Figarot, amb la nova sala Polivalent, les sales dels grallers, els lavabos i el nou ascensor; la nova pàgina web; el nou marxandatge; els tallers de castells per a joves i per a nouvinguts, entre molts d’altres. 

Aquest any també hem promocionat com mai la colla a l’exterior amb el viatges a Tolosa, a Cracòvia, a Lió, els Joves dels Castellers de Vilafranca a Carcassona i amb delegacions castelleres a Bombai, a Brussel·les i a Valparaiso per participar en la cloenda del Fòrum Universal de les Cultures juntament amb els Castellers de Chile i ajudar-los a fer el salt cap als castells de set. 

Certament, no hi ha cap associació amateur de Catalunya, sigui cultural o esportiva, que hagi tingut el grau d’activitat, la capacitat de mobilització, el nivell de projecció internacional i el ressò mediatic que han tingut els Castellers de Vilafranca aquest any. 

Tot això no hauria estat possible sense la feina de molta gent de la colla: de l’Àlex Sánchez-Granados i l’àrea Social, del Miquel Ropero i l’àrea Econòmica, del Xavier Escribà i l’àrea Institucional, del Joan Mestres i l’àrea d’Infraestructures i Patrimoni, del Francesc Bou i l’Àrea de Màrqueting i Media, del secretari Òscar Trejo i de la cap de Comunicació Laia Colomé. Tots ells han treballat de valent per la colla. 

I que ens espera pel 2011? Seguir rejovenint la colla, tornar a posar de moda fer castells i engrescar als joves perquè siguin castellers de Vilafranca; continuar modernitzant la colla en tots els aspectes possibles; seguir millorant els espais de Cal Figarot; continuar fent grans castells, castells dels de sempre, dels nous, dels inventats, dels impossibles… els que ens proposi de fer el David; i seguir promocionant els castells, Vilafranca, el Penedès i Catalunya arreu del món. 

En els darrers mesos hem mantingut nombrosos contactes per portar la colla a Bombai i actuar juntament amb els govindes indis. En aquesta moments ja tenim la invitació formal de les autoritats i organitzadors d’aquesta celebració per anar-hi l’agost que ve, i ens han dit que si hi anem els agradaria veure castells de nou i grans pilars. Des de la Junta de la Colla treballarem al màxim per fer possible aquesta gran aventura i no decebre als nostres anfitrions i amics indis. 

Sapiguem gaudir d’aquesta extraordinària temporada, dels grans castells, de la bona feina que hem realitzat, celebrem-ho com cal i sobretot mantinguem-nos units i amb il·lusió per encarar els reptes del 2011. 

Feliç any nou casteller a tothom.

 

Miquel Ferret i Miralles

President dels Castellers de Vilafranca

agrament-2010