Un any més, ens trobem a les portes de la diada de Sant Fèlix, el dia més especial de l’any per tots els Castellers de Vilafranca, per tots els vilafranquins i per tots els aficionats als castells. L’actuació que les quatre millors colles del país protagonitzaran a la plaça més castellera atraurà l’atenció de milers de persones i de nombrosos mitjans de comunicació nacionals i internacionals. La diada nacional castellera situa a Vilafranca en el centre informatiu del nostre país, i també en d’altres de forans, com no ho fa cap altre esdeveniment que es celebri a la nostra vila. I aquest any, l’interès pot ser encara més gran ja que ens trobem a poques setmanes perquè l’UNESCO proclami els castells patrimoni immaterial de la humanitat en la cimera que celebrarà a Nairobi (Kènia) el més de novembre.

Els Castellers de Vilafranca ens hem preparat de valent per arribar en el millor estat de forma a la principal diada castellera de l’any. Gràcies a la bona feina del nostre cap de Colla, David Miret, sotscap de Colla, Toni Bach, cap de Canalla, Anna Riba i tota la resta de membres de l’equip Tècnic de la colla, hem protagonitzat un dels millors inicis de temporada de la nostra història. Hem aconseguit descarregar tots els castells de vuit de gamma alta: t de 8 f, p de 7 f, 5 de 8, 4 de 8 a, 3 de 8 a; hem descarregat més vegades que mai castells com el 3 de 9 f i el 4 de 9 f; i hem aconseguit castells tan complexes i difícils com el 5 de 8 a, la t de 9 fm i el p de 8 fm, aquests dos últims en una extraordinària i històrica diada fa pocs dies al Catllar.

El programa que ha anunciat el David pel dia 30 és extraordinari i molt ambiciós: 4 de 9 fa, 3 de 9 fa, 5 de 9 f i p de 8 fm, sense descartar el 3 de 10 fm  que es segueix treballant de forma tranquil·la als assajos. Es tracta d’una actuació mai realitzada fins a la data i que amb el treball de tots els castellers en els darrers assajos i actuacions, i amb la participació de tots els vilafranquins i penedesencs a la pinya, està al nostre abast. Per sort els verds comptem amb una canalla fantàstica, molt ben preparada i mentalitzada, i amb un peu genial, sofert i lluitador, capaç de fer possible aquest repte en la diada de Sant Fèlix, i també el de l’Objectiu V, de guanyar el cinquè Concurs de Castells consecutiu a Tarragona el 3 d’octubre.

Sense desmerèixer el mèrits de les altres grans colles del país, en els Castellers de Vilafranca hi trobem l’autèntic esperit casteller dels Xiquets de Valls del segle XIX. En cap altra colla hi conflueixen la voluntat d’autosuperació, de competitivitat, d’innovació, d’espectacle, i d’assolir reptes cada cop més difícils com en els verds, o almenys no en la mateixa mesura. És en aquest esperit tenaç i abnegat on rau gran part de l’èxit de la colla i el seu principal tret d’identitat.

Aquesta Festa Major els Castellers tenim diverses coses a celebrar: el 25è aniversari de la nostra seu social de Cal Figarot, un reconeixement al president Josep Just i a tots els membres del patronat i de la colla que van fer possible un fet tan tracendent per la nostra institució; el 25è aniversari del nostre primer 5 de 8, una felicitació al cap de Colla Carles Domènech i a la tècnica i castellers que van assolir aquesta fita castellera que ens va obrir la porta als castells de nou; i el 5è aniversari del p de 8 fm davant de Cal Figarot, l’enhorabona al cap de Colla Lluís Esclassans i a la tècnica i castellers que amb aquest pilar van preparar el camí a la millor actuació de tots els temps en la diada de Sant Fèlix del 2005.

Com podem comprovar, els Castellers de Vilafranca tenim un passat brillant i digne de ser recordat, però també tenim un present i un futur molt prometedor. Amb la implicació i complicitat de la gent de Vilafranca, del Penedès, de Catalunya i de més enllà, els Castellers podem aconseguir tot allò que ens proposem. Sigueu realistes, demaneu l’impossible!

Molt bona Festa Major i millor diada de Sant Fèlix a tothom!