Una Mica d’històriaLes gralles són l’instrument que des de sempre s’ha usat per acompanyar els diferents moments d’una actuació castellera, per tant, són un element bàsic en una colla com els Castellers de Vilafranca. Tots els castells es basteixen al so de la gralla i el timbal. La gralla és un instrument de vent que amplifica el so produït per una inxa de canya. El so de l’instrument és bastant fort, de manera que resulta ideal per tocar al carrer i escampar les seves melodies als quatre vents. Un grup de gralles complert el formen tres gralles (que toquen a tres veus) i un timbal.

Els anys que els Castellers de Vilafranca van iniciar la seva activitat (en plena dictadura franquista) hi havia molt poca gent que es dediqués a tocar aquest instrument. La gralla estava travessant un període decadent, i de fet, va estar a punt de deixar-se de tocar. En aquells primers anys els grallers que seguien la colla eren de fora de Vilafranca: venien de poblacions del voltant com Sitges, l’Arboç i el Vendrell, entre d’altres.

La primera colla de grallers de Vilafranca que va acompanyar els verds era formada per Ton Rubires, Lluís Gímenez i Pere Bayer, van estrenar-se just 1958, en la celebració del desè aniversari de la colla Castellers de Vilafranca. Van estar uns quants anys acompanyant diverses actuacions dels verds, a vegades amb altres grallers actuant com a substituts.

A la dècada dels anys 70 es va iniciar un ressorgiment de la música i les tradicions populars, també de la gralla. A partir d’aleshores cada cop hi va haver més gent jove que aprenia a tocar-la. Des de meitats d’aquesta dècada dels 70, un grup de joves anomenats “grallers de Vilafranca” enceta de nou l’acompanyament dels verds a tot arreu on actuen. La colla de grallers arriba a disposar d’una dotzena de músics que van alterant-se en les sortides de castells.

Des de la dècada dels 80 fins a l’actualitat, les colles de grallers que han acompanyat els Castellers de Vilafranca s’han anat succeint durant més o menys temps. El més habitual és que hi hagi tres o quatre colles de grallers que es reparteixen les sortides al llarg de l’extens calendari casteller de cada any.

Actualment, hi ha quatre grups de grallers que acompanyen els Castellers en totes les sortides que fan. Són Els Vernets, els Grallers de l’Artús, els Grallers Toc de Bacus i les Pampolines.


Una Mica d’història


Deixant de banda la gralla i el tabal, en l’apartat dedicat a la relació entre la música i els Castellers de Vilafranca, també cal referir-se a uns Goigs a Sant Miquel que, en honor del patró de la colla, el 1971 va escriure el vilanoví Ricard Vives i Sabaté i va musicar mossèn Josep Maideu i Auguet, prevere i organista de la basílica de Santa Maria.

Des del 2010 els Castellers de Vilafranca disposen d’un himne de la colla amb lletra escrita per Ricard Rafecas i música composada per Lluís Giménez.