Els Castellers de Vilafranca celebren la diada de la colla amb diversos actes culturals al llarg del cap de setmana.

Com cada 1 de novembre, Tots Sants, els Castellers de Vilafranca celebraran la diada de la colla. Tot i la pandèmia del coronavirus, la impossibilitat de fer castells, el nou estat d’alarma i les noves restriccions del govern de la Generalitat per reduir els contagis, la colla ha dissenyat un cap de setmana amb diverses activitats culturals que compleixen totes les mesures de seguretat actuals.

Dissabte 31 d’octubre a les 11 del matí al pati de Cal Figarot s’hi farà la presentació del llibre ‘Breu història dels castells i la muixeranga als Països Catalans’. L’acte comptarà amb l’autor, Jordi Beltran, i el casteller, historiador de cultura popular i cronista, Eloi Miralles. A continuació, i també al pati de Cal Figarot, hi haurà un concert-vermut a càrrec de Manu Sabaté i Carles Marigó. Tots dos actes tindran un aforament reduït al 50%, l’ús de la mascareta serà obligatori i no es podrà consumir ni begudes ni menjar, tal com indiquen les restriccions vigents. A l’entrada, es registrarà a tots els assistents i se’ls farà un control de temperatura.

El mateix dissabte, però en aquest cas a dos quarts de 8 del vespre al Casal de Vilafranca, es projectarà el documental ‘Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella’, produït per la Biennal de Castells i l’Ajuntament de Tarragona. Les entrades per aquest acte costaran 1€ pels socis de la colla i de 2€ pels no socis i es podran comprar al llarg de la setmana a través de la pàgina web de la colla. A més, els seients s’assignaran per estricte ordre d’arribada, per evitar els moviments dins la sala. Les portes del Casal s’obriran a les 7 de la tarda. S’està estudiant poder avançar l’hora de l’acte i tenir més marge de temps per fer-ho més compatible amb el toc de queda.

Un cop acabada la projecció del documental, també al Casal hi haurà un debat amb els caps de colla de les principals colles del país: Albert Martínez, de la Colla Vella dels Xiquets de Valls; Jaume Martí, de la Colla Joves Xiquets de Valls; Nani Matas, dels Minyons de Terrassa; Gorka Bertran, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona; i Sisco Benet, dels Castellers de Vilafranca. El moderarà la periodista vilafranquina Judit Benages i vol donar continuïtat al debat telemàtic que ja es va organitzar durant el confinament de la primavera passada.

Els actes de celebració de Tots Sants continuaran l’endemà, diumenge dia 1 de novembre. Com és tradicional, a les 9 del matí hi haurà Matinades pels carrers de Vilafranca amb els grups de grallers i gralleres de la colla. Més tard, a les 11 del matí a Cal Figarot, es donarà la benvinguda als caps de colla de les colles convidades els últims anys per Tots Sants: els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants. En aquest acte, se’ls farà un reconeixement i agraïment per la seva participació i compromís en la diada de Tots Sants.

Els Castellers de Vilafranca tancaran així la temporada més atípica, estranya i trista de la seva història, on una pandèmia d’abast mundial ha impossibilitat fer allò que més agrada a la colla: fer castells. Estem convençuts que amb el compromís de tothom ben aviat podrem tornar a omplir les places. Ara més que mai, fem pinya!