L’últim escull és conèixer si hi haurà cobertura de l’assegurança de la CCCC. La colla treballa amb la idea de reemprendre l’activitat castellera aquest juliol, “amb assaigs de tota la colla, però grupals”

Els Castellers de Vilafranca ja tenen Cal Figarot a punt per poder tornar als assaigs, que van haver d’aturar per la pandèmia mundial del coronavirus. Des de l’inici, la colla ha treballat perquè el retorn a l’activitat castellera fos una realitat, adaptant-se a les circumstàncies de la situació i amb la prioritat de garantir la seguretat de tots els castellers i castelleres. Per això, en les últimes setmanes una comissió dels Verds ha elaborat un protocol de retorn als assaigs, que compleix amb les condicions que marquen les autoritats sanitàries: higiene, distància de seguretat i, quan no és possible, ús de la mascareta. Segons el cap de colla, Sisco Benet, “s’han estudiat els pros i els contres de la situació, sempre pensant amb la seguretat dels nostres castellers”. Benet creu que els assaigs podrien començar en les properes setmanes, durant el mes de juliol. 

El protocol dels Castellers de Vilafranca estableix un primer retorn als assaigs amb grups de 30 persones, on només s’hi faran castells nets (sense pinya) i que, en el moment de fer una prova, els castellers i castelleres hauran d’utilitzar la mascareta i aplicar gel hidroalcohòlic a les parts del cos on hi hagi contacte, com les mans i els peus. Es calcula que el temps de cada prova serà d’uns dos minuts. Cada grup tindrà un dia diferent d’assaig assignat. L’objectiu és minimitzar el risc de contagi i, en cas que n’hi hagués, poder identificar totes les persones que hi hagin estat en contacte. “El nostre protocol compleix els requisits que estableix el de la Coordinador i l’hem fet encara més específic per les nostres instal·lacions i el volum de gent que movem”, assegura Benet.

Per això, la colla ja s’ha posat en contacte amb tots els castellers i castelleres perquè els comuniquin la seva predisposició i disponibilitat per poder tornar a assajar. El president, Carles Mata, calcula que en aquests primers assaigs hi podran participar unes 150 persones, repartides en grups de 30. “Tothom que vulgui podrà venir, un dia o un altre. Els assaigs seran de tota la colla, però grupals”, insisteix Mata. Els únics que de moment no podran tornar a l’activitat castellera seran les persones considerades col·lectius de risc: persones amb malalties cròniques, majors de 60 anys i dones embarassades.

 

Mascaretes personalitzades i gots reutilitzables

Els Castellers de Vilafranca han aprofitat la roda de premsa per presentar dues novetats de la colla. Per una banda, una mascareta personalitzada amb els colors i el logotip de la colla. Primer es repartiran gratuïtament als castellers i castelleres i, més endavant, es posaran a la venda.

També s’ha presentat un nou got reutilitzable de la colla, per començar-lo a utilitzar en els actes socials que els Verds ja estan organitzant, com el MusiCal Figarot. L’objectiu és eliminar del tot els gots de plàstic d’un sol ús. En aquest cas, al got hi apareix serigrafiada la torre de 9 amb folre i manilles, per commemorar el 25è aniversari de la primera descarregada. El preu per got serà d’un euro, però no es podrà retornar: el benefici anirà a una entitat social de la comarca, que es definirà més endavant.