simposi casteller a valls

El passat dissabte 29 de gener, es va celebrar a Valls, el primer Simposi Casteller. El programa estava dividit en tres Àmbits de temàtica castellera, Àmbit A: Els castells: entre la tradició i l’evolució; l’Àmbit B: La mirada dels mitjans de comunicació cap al fet casteller i l’Àmbit C: Castellers de món o castells al món: la internacionalització dels castells.

Cal destacar la presència de diversos membres dels Castellers de Vilafranca, com l’Eloi Miralles que feia de relator a l’Àmbit B, en Antoni Bach, que va participar en la presentació del llibre: “Fer Pinya” de Jordi López Daltell on ell hi ha col·laborat. La presència vilafranquina es va completar a l’Àmbit C, on hi van ser en Francesc Moreno “Melilla”, Josep Giménez, Joaquim Mas i Josep Cabré, que van acompanyar a la psicòloga xilena Daniela Àrias, que hi feia una comunicació en representació dels Castellers de Chile.

Aquest Àmbit C es va dividir en dues parts: al matí on es va fer una taula rodona on es parlava de diverses manifestacions culturals d’arreu del món, semblants a les construccions castelleres. Hi van participar manifestacions de Tauste (Aragó), Nigèria, Itàlia acompanyats per l’Agustí Coromines director de la pel·lícula “Castellers del món” i simbolicament representant als Govindes indis. Fent de narrador, el també vilafranquí Joan Beumala, periodista casteller.

A la tarda es van presentar quatre comunicacions, que diferents persones relacionades amb colles o aficionats castellers van confeccionar. Cal destacar la que va fer la Daniela Àrias, de Santiago de Chile, on va presentar la comunicació sobre els castells a Xile. No va deixar indiferents als assistents, ja que va explicar realment la evolució i la tasca que s’ha fet i s’està fent al pais sud-americà, tot presentat amb imatges i  escoltant-la i veient la feina feta entre els infants xilens, va fer emocionar a més d’una persona de la sala de l’Institut d’Estudis Vallencs.

Important la seva intervenció i els comentaris dels castellers vilafranquins, ja que van servir, perque a l’hora del debat, la tercera part del Simposi, molts escèptics al fet “Castellers al món”, van poder comprovar que el que s’estava dient ja feia uns anys era una realitat: que el fet casteller es possible, que en qualsevol part del món, el poden importar. Per corroborar el fet casteller al món, va ser rellevant la intervenció dels membres de Nigèria, on demanaven a la taula, on hi havia un representant de la Coordinadora de Colles Castelleres, que deixessin gaudir d’aquest “present” que son els castells, perque tot el món el pugui conèixer i més ara com a Patrimoni de la Humanitat.

En definitiva una jornada molt complerta, on destacaria la intervenció de Daniela Árias. Desde la Junta dels Castellers de Vilafranca s’està mirant de que a finals d’aquest mes pugui presentar la seva comunicació a Vilafranca on tots els membres de la Colla, aficionats i mitjans de comunicació en puguin gaudir i conèixer la tasca i la evolució d’aquest fenomen social, que els companys Xilens i els Castellers de Vilafranca en son els responsables.

Josep Cabré