Els Castellers de Vilafranca renoven l’adhesió al Voluntariat per la Llengua

2019-05-23T10:17:05+01:0023 Maig 2019|Notícies castelleres|0 Comments

El conveni per fomentar l’ús social del català per mitjà del Voluntariat per la Llengua (VxL) l’ha signat el president del Consell del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf, Josep Moya, i el president dels Castellers de Vilafranca, Joan Badell.

 

Promoció del VxL

En els pactes més destacats del conveni, es preveu que els Castellers de Vilafranca col·laboraran a difondre el VxL promovent i facilitant la participació en el programa de les persones vinculades a l’entitat i organitzant, conjuntament amb el CNL, activitats de difusió de la llengua i la cultura catalanes (per mitjà del Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès). A més, els Castellers posen a disposició de les parelles lingüístiques el bar-restaurant de Cal Figarot, la seva seu social, com a lloc de trobada.

 

Per la seva banda, el Servei de Català farà parelles lingüístiques amb les persones interessades a participar en el VxL i els proporcionarà el material necessari per al desenvolupament de l’activitat (farà una sessió informativa destinada a assessorar-les en l’ús d’aquest material). També proporcionarà material de difusió del programa als Castellers de Vilafranca: tríptics, cartells, etc.

 

Difusió dels castells

Els Castellers vilafranquins es van adherir al programa Voluntariat per la Llengua el 2006 i són una de les primeres entitats que ho van fer al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf. D’aleshores ençà han anat renovant l’acord cada dos anys. Com a resultat d’aquesta adhesió, diversos castellers i castelleres de la colla han participat en el programa com a voluntaris lingüístics i s’han organitzat a Cal Figarot activitats de difusió dels castells, com tallers, xerrades o presentacions de webs, dirigides a les persones que formen les parelles.

 

Actualment, a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf, hi ha més una seixantena d’entitats adherides al VxL.

 

Voluntariat per la Llengua

Voluntariat per la Llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Aquests, es troben una hora a la setmana per conversar en català a l’hora i el lloc que convenen, a més de participar en activitats culturals i de coneixement del territori que s’organitzen per al col·lectiu.

El programa va néixer l’any 2002 i ja hi han passat més de 135.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

 

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 98 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Més informació: www.cpnl.cat

Deixa un comentari