Ahir es va presentar el cartell commemoratiu del 70è aniversari dels Castellers de Vilafranca, que està dissenyat per la reconeguda artista vilafranquina Marta Cerdà. La proposta de l’artista és un oxímoron en ella mateixa, ja que es juxtaposen dos conceptes: els peus (la força de la gravetat que empeny cap a terra) i les mans (la força i la fe, que us empenyen cap amunt). Els dos conceptes formen part d’un tot, són inseparables: en la contraforma dels braços s’hi formen els peus. Una sola imatge, que en ella conté dues imatges contradictòries.

L’obra es recolza en quatre eixos: el primer és la paradoxa, i és que com deia Martí i Pol, en els castellers “es guanya més com més es renuncia”. El segon és la lluita física: la lluita contra la força de la gravetat, que ens empeny implacablement cap a terra, i que així i tot som capaços de desafiar; El tercer és la unió, la inclusivitat de l’equip: la unió que fa la força i que causa tanta admiració dins i fora de les nostres fronteres. I per últim, la fe, perquè tal com va dir David Miret recentment fent un símil amb el nostre país, “si la pinya no es creu el castell és difícil que pugi bé. La clau és la pinya, la clau és el poble”.

Cartell commemoratiu del 70è aniversari Castellers de Vilafranca

D’aquest cartell se’n faran 100 edicions numerades i signades per l’autora, a més de marxandatge com samarretes i bosses, que inclouran motius del 70è aniversari.

La vilafranquina Marta Cerdà és dissenyadora gràfica i es dedica al disseny de tipografia personalitzada i il·lustrada, la il·lustració, la direcció d’art, el disseny gràfic, el disseny corporatiu, la publicitat i el disseny editorial. També ha fet diverses exposicions, xerrades i tallers. Actualment ha instal·lat el seu propi estudi a Amsterdam, i al llarg de la seva carrera professional ha treballat per capçaleres i marques tan destacades com The Guardian, Vanity Fair, El País, Elle, Cosmopolitan, Nike, Converse, Skoda, Volkswagen, Toyota, Mazda, Kia, Victoria’s Secret o Coca Cola.