Comunicat conjunt dels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls

 logos petits

 

 

Després que en l’assemblea de 18/3/2017 de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) la majoria de colles ratifiquessin la cessió dels drets d’imatge i de comunicació per a retransmissions castelleres a la CCCC, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls volem exposar el següent:

  • La CCCC ha negociat sempre de mutu acord amb les colles els seus drets d’imatge sense haver formalitzat mai un contracte legal de cessió ni establert la durada ni l’extensió dels drets. La situació actual és molt diferent a la que es va fer el primer acord de cessió: aleshores no existien ni les xarxes socials ni la internacionalització que ara vivim.

  • Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls no poden ratificar la cessió dels drets ja que no existeix cap document legal de cessió. Fins no signar aquests documents la CCCC no posseirà els drets d’imatge, per tant no podrà negociar per elles i els drets els administrarà cada colla.

  • Tot i que s’hi està treballant, les nostres colles no tenen cedits els drets de la totalitat dels seus castellers, de tal manera que aquests drets individuals actualment no els podem cedir a tercers.

  • Els últims anys han augmentat el número d’actuacions en les quals la part contractant obté els drets d’imatge de l’actuació castellera en la signatura del contracte. Si els drets els tenim cedits a la CCCC, aquesta també hauria de signar aquests contractes.

  • Cal estudiar conjuntament la millor fórmula per formalitzar la cessió que ens empari legalment a totes les parts i ens permeti garantir la bona difusió del món casteller als mitjans de comunicació.

  • Gràcies a la Coorporació Catalana de Mitjans Audivisuals, La Xarxa, les televisions locals i tots els seus professionals, actualment comptem amb una cobertura informativa dels castells, programes especialitzats i amb una programació de les principals diades en directe.

  • Lamentem la situació que ha portat a La Xarxa a anunciar que no continuarà produint continguts audiovisuals quan l’aposta pel fet casteller era inequívoca i en benefici de tots.

  • Agraïm a Damm la seva aposta decidida pels castells des de fa tants anys i remarquem que hem treballat i treballem conjuntament per augmentar la seva visibilitat com a patrocinador, arribant fins i tot a explorar fórmules que han estat reprovades i rebutjades per la CCCC.

  • Pensem que caldria actualitzar i millorar el conveni entre la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Damm i la Coorporació Catalana de Mitjans Audivisuals i adaptar-lo als drets que cedeixi contractualment cada colla castellera i ampliar-ho a tots els agents audiovisuals interessats i compromesos amb la difusió dels castells.

  • Esperem poder reconduir la situació i com dos dels actors afectats ens mostrem oberts a mantenir converses amb totes les parts.

 

Ambdues colles també vam votar en contra del protocol de les colles internacionals, un mecanisme que exclou realitats castelleres existents. Creiem que l’acord proposat per la CCCC és molt reduccionista i no preveu la inclusió de colles en cultures i societats molt diferents a la nostra. Creiem que s’ha de tenir més amplitud de mires i tenir una visió més universal del que és el fet casteller i del que pot arribar a ser, sense perdre res de l’essència d’aquesta tradició bicentenària.
Amb aquest comunicat conjunt, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, unim pensaments i criteris tot reiterant el nostre compromís de treballar plegats per al bé col.lectiu del món casteller.
 
logos petits