Prop de 900 alumnes participen a la cinquena edició del JOVErd

2014-05-20T18:12:15+01:0020 Maig 2014|Notícies castelleres|0 Comments

Els Bordegassos de l’Alt Penedès van ser els guanyadors del concurs després d’un final molt ajustat

 

 

 

Els Castellers de Vilafranca van organitzar el passat dissabte la cinquena edició del JOVErd, el concurs de castells entre centres d’ensenyament de secundària de l’Alt Penedès. 10 centres van participar-hi –un més que l’any passat- i, tot i que en un principi s’havia anunciat la participació de 811 nois i noies, en el recompte final va ser d’uns 870; un èxit rotund de participació que demostra que la tradició castellera està ben viva a l’Alt Penedès.

 

Poc abans de les 10 del matí, tots els participants es van anar concentrant a les portes de Cal Figarot per tal de fer l’entrada al pati, colla per colla i amb un pilar. Cada una de les colles portava una samarreta amb un color distintiu, tenia un cap de colla –que podia ser el professor o professora o exalumnes castellers- i també un responsable de l’organització per tal de facilitar el desenvolupament del concurs. L’entrada a plaça i l’ordre d’actuació es va cenyir a l’ordre establert en el sorteig d’uns dies abans a la roda de premsa de presentació del JOVErd.

 

A la primera ronda les colles havien de fer com a mínim un pilar de 3 amb pinya i, una vegada coronat, s’havia treure tot l’equip del baix (baix, crosses i cordó). Les colles que volguessin també podien optar per fer un pilar de 4, però aquest sense haver de treure el baix. Algunes, fins i tot, van poder fer alguns pilars simultanis. A la segona ronda, les colles havien de fer com a mínim 10 pilars de 2 nets, amb bonificacions per cada pilar de més que fessin. Tots els pilars havien d’estar envoltats per nois i noies.

 

I va ser a partir de la tercera ronda on es van poder veure les estructures més meritòries, tot i que cada colla havia de construir com a mínim un pom de dalt. Dos pilars de 5 amb folre i 5 de 5 nets amb agulla, al costat de 3 de 4 nets amb agulla o torres de 4 netes: castells que demostraven la preparació que les escoles i instituts havien fet per participar al JOVErd. A la quarta ronda es podia optar per millorar el resultat de la tercera o bé, intentar optar al premi Oriol Rossell, que consistia en alçar una estructura sense la participació de cap casteller ni falconer.

 

Després d’un final molt ajustat, els Bordegassos de l’Alt Penedès van ser els guanyadors del Gran Premi del Joverd per només 0,4 punts de diferència respecte el segon classificat, els Castellers del Foix. Els Tirallongues del Pou de l’Eugeni d’Ors van quedar en tercera posició. El trofeu Oriol Rossell, que era per la colla que pogués fer el millor castell sense integrar ni casteller ni falconers a l’estructura, se’l va endur els Grimpaires del Montagut, que van fer una torre de 4 neta amb figuereta. Destacar, però, que els Casellers del Sant Josep (Sant Sadurní d’Anoia), van ser l’única colla que va fer tots els castells del conurs sense castellers ni falconers.

 

Durant tot el matí van ser moltes les persones –entre professorat, familiars i castellers- que es van apropar a Cal Figarot. El balanç que en fa tant els Castellers de Vilafranca com els professors i professores és molt positiu.

 

Les colles participants a la cinquena edició del JOVErd van ser (per ordre d’actuació):

– Minyons de Penyafort (Col·legi Sant Ramon – Vilafranca)

– Castellers El Foix (IES El Foix – Santa Margarida i els Monjos)

– Vailets del Sant Josep (Col·legi Sant Josep – Vilafranca)

– Castellers del Sant Josep (Col·legi Sant Josep – Sant Sadurní d’Anoia)

– Castellers de l’Alt Foix (IES Alt Foix – Sant Martí Sarroca)

– Castellers del Milà (IES Milà i Fontanals – Vilafranca)

– Colla Jove Sant Elies (Col·legi Sant Elies – Vilafranaca)

– Bordegassos de l’Alt Penedès (IES Alt Penedès – Vilafranca)

– Grimpàires del Montagut (Escola el Montagut – Vilafranca)

 

– Tirallongues del Pou de l’Eugeni d’Ors (IES Eugeni d’Ors – Vilafranca)

Deixa un comentari