Presentació de “Cent anys de castells (1876-1976) Entorn la família Cusiné de Vilafranca” a Cal Figarot

2011-05-23T16:11:37+01:0023 Maig 2011|Notícies castelleres|0 Comments

cent anys de castells

El proper dissabte 28 de maig a les 17h tindrà lloc a la seu social dels Castellers de Vilafranca, Cal Figarot, l’acte de presentació del llibre “Cent anys de castells (1876-1976) Entorn la família Cusiné de Vilafranca”, escrit per Pere Ferrando i Romeu i Fèlix Josep Cusiné i Via.

El llibre, editat per l’editorial Andana de Vilafranca del Penedès, fa un recorregut al llarg de tres generacions de la família Cusiné, que han deixat una petjada inesborrabñe a la història castellera. Així, Josep Cusiné Esclasans, fill de Fèlix Cusiné Dolcet –el primer gran aficionat de la nissaga i fidel de seguidor de la colla Vella de Valls-, va ser un dels capdavanters del primer intent seriós de crear una colla castellera a Vilafranca del Penedès, als anys 20 del segle passat. Dels seus dos fills, Vicenç va ser un dels primers membres del cos tècnic dels Castellers de Vilafranca i un incondicional dels Nens del Vendrell, mentre que el Fèlix es va convertir en un reconegut cronista i estudiós, compromès en la preservació i la difusió de la memòria castellera en uns temps molt difícils per a la cultura catalana. 

Però el llibre va molt més enllà d’una crònica familiar. Els autors han tingut cura de situar els quatre biografiats en el seu context casteller i això els ha dut a investigar a fons els cent anys compresos entre 1876 i 1976 i a treballar amb documents inèdits, sobretot premsa, testimonis orals i imatges. El resultat és un treball amè i rigorós que, a més de posar al dia molts aspectes de la història del fet casteller, fa noves i valuoses aportacions, com ara el coneixement dels nuclis d’aficionats vilafranquins dels anys vint i trenta del segle XX, la fundació i primers anys de vida dels Castellers de Vilafranca i les seves relacions amb els Nens del Vendrell i les colles vallenques, que aleshores pugnaven per la hegemonia castellera.

Deixa un comentari